VÄLKOMMEN TILL
GILLIAM RETRIEVERTRÄNING


- utbildningar för dig och din retriever

START PRISER & INFO KURSER

Jag heter Karin Friberg och skaffade min första Flatcoat 1996.

Ovan: Jag och Bounty min nuvarande hund under sommaren -22


Intresset för retrieverträningen tog väldigt snabbt fart och jag tränade, skaffade jägarexamen, fler hundar, fick apportera på jakter och blev efter hand också uppfödare, som en vidareutveckling av nörderiet. Vår första kull såg dagens ljus 2000. Sedan ganska många år har jag nu jobbat heltid med retrieverträning.

Jag har nog själv i början begått alla generalfel som finns men vilktigast av allt
- också rättat till dom.

Med mina egna hundar har jag varit på prov i både Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Jag har också haft förmånen att få apportera med dom på godsjakter i både Sverige och England.
På B-prov har jag fått med mig mer än 20 st 1:a pris och alla hundar jag tränat har jag tagit till elitklass. Några av dessa har också fått 1:a Ekl. Jag har också startat på A-prov. 
Förutom de egna hundarna har jag också tagit hem hundar och tränat som jag startat i Nkl och Ökl och det har blivit några ytterligare 1:a priser även med dessa. Jag har också få ta hem hundar och "programmera om". En hund jag själv fött upp är den soligaste historian. Hon fick 2x1:a Ökl och 1:a Ekl på tre raka starter efter en sån omprogrammering.

Ovan: Jag och Bic efter 1 Hp i Ökl hösten -17, under Flatmästerskapet 2016 samt som apportörer på jakt i Skåne

Det viktigaste för mig är att alltid utgå från hundens perspektiv och då jag alltid meriterar mina hundar men inte är någon tävlingsmänniska så har jag kunnat "slösa bort" en hund för att istället studera och upptäcka hur hundar uppfattar saker och ting naturligt dvs hur gör man så att hunden förstår utan träning.

 I dessa studier har jag hittat verktyg som är helt fantastiska och som funkar direkt på hundarna.
Man kan jämföra det med att man bor med någon som pratar ett främmande språk. Man kan efterhand förstå att även om det hörs som något på ditt eget språk så menar den något annat men vägen dit kan vara både lång och ibland konfliktfylld. Tänk dig att någon om och om igen upprepar att den vill ha senap på korven men menar ketchup och blir förbaskad varje gång den faktiskt får senap....

 
Ovan: Keno under jakt i England, jag och Keno gör high-five efter 2x 1:a Ökl på två starter och efter 1 Ekl på första starten
efter att när viltet äntligen kom tillbaka i elitklass.


Det finns massor med naturliga tecken och signaler som hundarna uppfattar direkt utan att ens träna så varför inte utnyttja dessa? Hundar är enkla varelser som inte krånglar till saker och ting och har inga teorier som vi människor. Vi krånglar till och förmänskligar hundträningen hela tiden, blir förtvivlade, arga och ledsna.

Jag blir inte arg och ledsen eftersom allt som händer är information och information är intressant och man kan göra något med den.


Ovan: Min första Flatte Gillette under en jakt och hennes dotter Yessie från ett prov i Norge

Allt förmänskligande förminskar vem hunden egentligen är och detta orsakar tyvärr massor med stress. Jag ser dagligen alldeles för stressade hundar som inte får besked om vad dom ska göra och kan landa i detta.

Vill du träna så att hunden förstår vad du menar och se framgång direkt så behövs oftast inte så stora ändringar men de ändringar du gör kommer göra enorm skillnad för både dig och din hund.

Vår kennel hittar du på: www.gilliam.se

 

Copyright © - Karin Friberg